Najzdrowsze dla serca produkty spożywcze
dla poszczególnych grup krwi


wg książki dra D`Adamo
"Jedz zgodnie z grupą krwi. Choroby układu sercowo - naczyniowego"
(kolejność wg hierarchii ważności)

0ABAB
chude czerwone mięso z hodowli ekologicznejsoja i jej przetworychude mięso jagnięce lub baranina z hodowli ekologicznejprodukty sojowe
tłuste ryby oceanicznetłuste ryby oceanicznetłuste ryby oceanicznetłuste ryby oceaniczne
oliwa z oliwekoliwa z oliwekfermentowane produkty mlecznefermentowane produkty mleczne
orzechy włoskieorzechy włoskieoliwa z oliwekoliwa z oliwek
wodorostygrzyby (maitake/pieczarki)orzech amerykański (tzw. czarny)orzechy włoskie
brokułyczosnekgrzyby shiitakegrzyby maitake
szpinak, jarmuż, kapusta bezgłowazielone warzywa liściowebrokułyzielone warzywa liściaste
grzyby maitakeborówki (czarne jagody), jeżyny wiśnie i czereśniekapusta włoska, jarmuż, liście gorczycywiśnie, agrest
ananasananasananasananas
borówki, wiśnieimbirżurawinaczosnek
kurkumaherbatki ziołowe (rumianek, mniszek, głóg)herbatki ziołowe: mniszek, żeń - szeń i lukrecjaimbir
zielona herbatazielona herbatakurkumazielona herbata
  zielona herbata 



<< powrót